miércoles, 7 de julio de 2010

EL METROPOLITÀ. El teatre valencià recolza a les víctimes de l'accident de metro amb la proposta escènica 'Zero responsables'

La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull els dies 7, 8 i 9 de juliol a les 19 hores l’obra Zero Responsables. Aquest muntatge teatral, en el qual participen 40 professionals del món del teatre, planteja una reflexió sobre l’assumpció –o no– de les responsabilitats quotidianes després de l’accident de metro, el més greu en la història d’Espanya, que va causar la mort de quaranta-tres persones i ferides de diferent consideració a altres quaranta-set.
Aquest projecte teatral va nàixer, al final de 2009, quan un grup de dramaturgs  valencians es va embarcar en una iniciativa sense pràcticament precedents a València: l’escriptura d’una obra de teatre cohesionada i coherent a partir de les propostes que cadascú aniria fent. El punt de partida: les reflexions que en tots ells provocava el terrible accident del metro del tres de juliol de 2006 a la ciutat de València i, principalment, l’exercici de desmemòria i desinterès que sobre aquest accident ha fet gran part de la societat valenciana.
Els 40 professionals del món de l’escena que han participat en aquest projecte manifesten que «no ens trobem davant una obra de teatre de denúncia o de teatre polític amb una voluntat d’immediatesa i circumscrit a la tragèdia del tres de juliol; allò que ens ha mogut els autors ha sigut, per damunt de tot, un desig d’acostar-nos, a partir d’aquest fet,  a les circumstàncies (grans o petites) que hi ha al darrere de les decisions que tots nosaltres hem de prendre cada dia». Reflexionar, doncs, afegeixen, «sobre l’assumpció –o no– de les responsabilitats quotidianes; perquè, al capdavall, si aquell accident es va tancar amb el balanç de noranta famílies destrossades i cap responsable, en moltes altres circumstàncies de la vida també és possible trobar-nos amb una absència de responsabilitats i, en conseqüència, de responsables». D’ací ve, precisament, el títol del text resultant:  Zero responsables.
Als autors no se’ls escapa el risc de la proposta, perquè en lloc de descartar la solució més còmoda, que hauria estat la juxtaposició dels textos elaborats per cada dramaturg, s’ha buscat una cohesió entre les diferents propostes, amb un exercici de dramatúrgia conscient i elaborat i que, a més a més, presenta un altre gran mèrit: l’escrupolós respecte a l’estil de cada autor.
Ara bé, un text d’aquestes característiques no naix per quedar-se reduït a la lletra impresa, sinó que també s’ha de posar en escena. Cal destacar que aquesta obra teatral s’ha desenvolupat en totes les fases només gràcies a l’esforç desinteressat (absolutament desinteressat, perquè cap persona cobra) de tots els qui hi han intervingut. Ni els autors, ni tampoc els directors, els actors o els tècnics. Un desinterès i compromís cívic i solidari, que honora una professió que reiteradament demostra la seua sensibilitat i idiosincràsia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.